NMA: vergelijkingssites voor sparen en reisverzekeringen zijn onder de maat.

De Nederlandse Mededingingsautoriteit NMa concludeert na bijna 40 sites te hebben onderzocht.
”Op meer dan 60 procent van de onderzochte vergelijkingssites klopt een belangrijk deel van de spaarrentes of verzekeringspremies niet”, aldus de NMa.

Bovendien toont bijna een derde van de sites voor spaarproducten en maar liefst driekwart van de sites voor verzekeringen te weinig producten, zodat consumenten op basis daarvan niet altijd de beste keuze maken.

Wie zit er achter de sites?
Bij ongeveer de helft van vergelijkingssites is het lastig te achterhalen wie er eigenlijk achter zit of hoe er geld verdiend wordt.
Een recent voorbeeld is Independer: eind 2011 is deze bekende vergelijkingssite overgenomen door Achmea. Hiermee word door deskundigen de onafhankelijkheid in twijfel getrokken.

De NMa pleit dan ook voor een gedragscode voor dat soort websites.
”Vergelijkingssites zijn heel nuttig voor de consument, maar dan moeten ze wel volledig, correct en transparant zijn”, zei bestuurslid Henk Don van de NMa. ”Anders heb je er nog niets aan, omdat je niet weet of je de beste keuze krijgt voorgeschoteld.”

Uit de conclusie van de NMA blijkt dat het voor consumenten lastig blijft om zelf een volledig beeld te krijgen van de markt van financiële aanbieders en producten. Advies inwinnen bij een deskundig adviseur is voor veel mensen dan ook geen overbodige luxe en kan op de korte en lange termijn veel geld besparen.